Een 301 redirect heeft effect op SEO. Hiermee kun je de gebruikerservaring verbeteren en de zoekmachinevriendelijkheid van je website verhogen. In deze blogpost duiken we dieper in op de betekenis van een 301 http status code , en leren we hoe je het implementeert om je websiteverkeer te behouden en te sturen.
Een 301 redirect is een manier om zoekmachines en browsers te vertellen dat een bepaalde webpagina permanent is verhuisd naar een nieuwe locatie. Dit betekent dat wanneer iemand de oude URL bezoekt, ze automatisch worden doorverwezen naar de nieuwe, permanente locatie. Het getal "301" staat voor het HTTP-statuscodebericht dat aan de browser wordt gegeven, wat aangeeft dat de pagina permanent is verplaatst.
Een van de belangrijkste redenen om 301 redirects te gebruiken, is het behoud van zoekwaarde. Wanneer een pagina wordt verplaatst zonder een redirect, gaat alle opgebouwde waarde in de vorm van backlinks en zoekmachineposities verloren. Een 301 redirect zorgt ervoor dat deze waarde behouden blijft, waardoor je organisch verkeer op peil blijft.
Voor bezoekers die nog oude links gebruiken, zorgt een 301 redirect voor een naadloze overgang naar de nieuwe locatie. Dit verbetert de gebruikerservaring, vermindert bounce rates en helpt bij het behouden van je online reputatie. Zo zorgt een redirect er uiteindelijk voor dat er geen conversies verloren gaan op jouw website of webshop.
Nu je weet wat een 301 redirect is en waarom het belangrijk is voor SEO, zou je vast willen weten hoe je een redirect kan implementeren op jouw website of webshop.
Gebruik tools zoals Google Analytics of Google Search Console om de oude URL's te vinden (404 errors). Dit kan onder andere de URLs zijn die je hebt gewijzigd, verwijderd of geherstructureerd.
Bepaal de nieuwe bestemmingen voor de oude URL's en creeër indien nodig een nieuwe pagina. Zorg ervoor dat de nieuwe content relevant is voor de oorspronkelijke pagina om de gebruikerservaring te waarborgen.
Je kunt een 301 aanmaken via het .htaccess bestand of via serverconfiguratie op andere platforms. Als je een Content Management System (CMS) gebruikt (zoals WordPress) voor jouw website kun een redirect aanmaken met behulp van een plugin.
Naast het aanmaken van een redirect kan je ook de behoefte hebben om een redirect te verwijderen. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld als je de oude bestemming hebt hersteld. Om een redirect te verwijderen moet je eerst de redirects identificeren. Dit kan met verschillende tools, zoals: Google Search Console. Als je de redirect niet meer nodig hebt verwijder je deze uit het: .htaccess bestand, de plugin of de serverconfiguratie.
301 redirects zijn cruciaal voor het behouden van zoekwaarde en het optimaliseren van de gebruikerservaring op je website. Door ze op de juiste manier te implementeren en te beheren, kun je verlies van jouw zoekverkeer beperken. Je kunt redirects aanmaken en verwijderen via het .htaccess bestand, een plugin of serverconfiguratie. Consistentie en relevantie de sleutel zijn bij het gebruik van 301 redirects voor een effectieve SEO-strategie.